lunes, 30 de noviembre de 2009

4. AVALUACIÓ DE MATERIALS I RECURSOS DIDÀCTICS

Hola a totom:

En el treball grupal de la PAC 2 varem dissenyar una webquest que sota el títol: “La vida es el arte del encuentro ”, proposa un seguit d’activitats que com ja explico a la entrada 3 d’aquest blog (per cert, vaig oblidar numerar-la però és la immediatament anterior) va dirigida als alumnes d’ESO que es troben immersos en un context multicultural en tots els àmbits de interacció social en que es desenvolupen i mitjançant aquestes activitats fer-los més conscients de la multiculturalitat del seu entorn.

Tant en l’exposició dels nostres objectius en el disseny de la nostre webquest en la PAC 2 (entrada anterior del blog) com en l’avaluació de la webquest que he analitzat en la pac 3 (informe final que es mostra a continuació) veiem que la webquest es basa en la coordinació i col·laboració dels membres del grup en les tasques per assolir nous coneixements. Així doncs, és una eina molt adequada per treballar en grup la promoció de la igualtat entre cultures defugint plantejaments etnocèntrics i així, dintre del paradigma constructivista de l’educació amb els treballs en grup facilitar l’emergència de nous valors culturals fruit de la interacció entre cultures, es a dir, l’objectiu final nostre és la promoció de la interculturalitat. Per aconseguir aquest objectiu els alumnes amb les activitats proposades han de treballar les seves habilitats en les TIC’s, el coneixement de programes informàtics, els cercadors de material web, i al mateix temps han de desenvolupar habilitats relacionades amb la seva intel·ligència emocional, la seva capacitat de resiliència i el pensament reflexiu, que els han de permetre solucionar els conflictes i arribar a un nou coneixement que serà fruit del consens en la interacció grupal des de la igualtat de tots els membres del grup. Veiem doncs que del treball en aquestes webquests els alumnes poden sortir amb un nou coneixement de la seva realitat que els ha de permetre una millor cohesió social en la seva quotidianitat dintre de l’aula i en els seus contexts propers de interacció tant en el moment actual i que influirà positivament amb les seves interaccions futures.

Penso que és molt important saber catalogar els recursos ja que així podem distingir i escollir els que són més adequats i coherents amb els objectius de l’etapa del currículum educatiu en que estem treballant. Penso també que aquests recursos permeten avaluar les possibles mancances que hi ha en el sistema i que frenen la transició des del paradigma transmissiu-recptiu de l’educació cap al nou paradigma constructivista. La proposta de treballar eines com la webquest permet avaluar, fins a quin punt l’escola disposa dels instruments adequats (aula de informàtica amb els programes powe-point, word, ... i connexió a Internet), també avaluem la competència dels docents en l’ús de les TIC’s i si estan en un procés de formació continuada tal com demanda el paradigma constructivista de l’educació. Avaluar les competències dels alumnes en l’ús de les TIC’s i la seva capacitat per discriminar els materials que són més adients per la construcció del seu propi coneixement en una posició d’autonomia que requereix una automotivació que els allunyi de la indolència característica de la seva posició de mers receptors del coneixement que els transmetia el professor en l’anterior paradigma educatiu.

Penso que treballar aquestes dues PACS m’ha aportat coneixements tècnics com és el disseny de webquest i la manera com el puc utilitzar dintre d’un context educatiu, penso que transcendeix clarament l’àmbit de l’escola i es pot aplicar a qualsevol taller de treball psicopedagògic. A banda d’això hem vist com determinar els objectius i preveure el possible ús transversal dintre del currículum que es farà del recurs didàctic és molt important de cara a poder incloure en el seu disseny els elements que permetin treballar-lo des de la igualtat de tots els membres del grup defugint perspectives etnocèntriques que dificulten l’emergència de nous valors culturals fruits del treball intercultural. Penso que en tots els àmbits i marcs teòrics de la psicologia és bàsic el coneixement de l’altre i saber posar-se en la seva situació per arribar a comprendre millor la seva situació i acceptar i respectar les nostres diferències. Ho veiem en diverses tècniques terapèutiques quan ens proposen: ¿Estamos dispuestos a flexibilizar nuestras opciones comportamentales hasta el punto de ponernos realmente en la piel del otro? ¿No es un reto interesante? ¿Qué tiene que ser cierto para percibir la realidad como la percibe la otra persona? Estas son las preguntas básicas del Coach.`Aquest és un clar exemple en que els materials treballats en aquesta assignatura de Interculturalitat i Educació em seran molt útils per reforçar els coneixements que vaig adquirint en altres matèries per l’exercici de la Psicologia clínica que es al que em vull dedicar, la qual cosa constitueix una mostra més del caràcter transversal que ha de tenir la Interculturalitat en tots els currículums educatius.

Salut a tots i fins a al propera.


AVALAUCIÓ DE RECURSOS PER A L’EDUCACIÓ INTERCULTURAL EN LÍNEA.

Hola a tothom:

Recurs didàctic treballat: Webquest

Titol web: Conocer para aceptar.

Adreça URL:
http://iesdepastoriza.edu.xunta.es/xente/ignaciomv/Webquest%20Conocer%20para%20aceptar%20(inmigracion)/

L’ Ignacio Menéndez Villagroy és l'autor d'aquesta Webquest que va dissenyar com a recurs didàctic per utilitzar-la en un treball amb els seus alumnes de l'aula de 3er. d'ESO de Ciències Socials del IES de Pastoriza en el poble d'Arteixo (A Coruña) en el que fa més de quatre anys que treballa com a docent de ciències socials. El disseny de l'activitat permet també utilitzar-la en qualsevol curs d'Ensenyament Secundari Obligatori. Promou un ús transversal de diferents continguts del currículum: geografia, sociologia, economia, política, expressió lingüística, l'ús de les TIC, creativitat, ... que traspassen l'àmbit estricte de les ciències socials. Així doncs, l'ús d'aquesta webquest serveix de guia als alumnes en la construcció del seu coneixement de l'altre i també en l'adquisició d'habilitats en l'ús de les TIC's: Word, Power Point, Google o altres cercadors, vídeos, .... Promou el treball en grup en l'entorn de l'aula on participen posant-se en el lloc de l'altre per conèixer les característiques dels seus macrosistemes. La presentació Power Point estimularà la seva capacitat creativa per exposar de manera coherent els coneixements adquirits. El treball en Word final serà un repte en el que es tenen en compte les seves habilitats lingüístiques de cara a l'avaluació final de la tasca. També es valora molt la capacitat de reflexió mostrada en les seves conclusions finals i la capacitat de consens davant de la qüestió que se'ls planteja en vers "les causes de la immigració". La planificació conjunta i la coordinació de les tasques individuals per aconseguir l'objectiu comú és un dels altres aspectes que es poden avaluar amb les activitats proposades en aquesta webquest.
Utilitzant aquest recurs didàctic situem els alumnes en un plantejament intercultural de la tasca partint d'una certa igualtat cultural ja que s'han de situar en el lloc de l'altre i des d'una perspectiva èmica anar construint un coneixement de la societat de l'altre que els permeti l'anàlisi diferencial amb les característiques de la realitat social. El posar-se en la pell de l'altre estranger tal com demanen les activitats proposades els portarà a conèixer millor el "collage cultural" en el que es troben immersos dintre d'una societat globalitzada on el contacte pell a pell constitueix la única frontera en l'ús de la diversitat tal com ens explica Clifford Geertz: "Imaginar la diferència (lo que por supuesto no quiere decir inventársela, sino hacerla evidente) sigue siendo una ciencia de la que todos necesitamos" (Pag. 89. Los usos de la diversidad).

Amb tot això podem concloure que el disseny d'aquesta activitat promou l'assumpció dels objectius didàctics propis del paradigma constructivista de l'educació permeten un ús transversal del currículum que ha de portar al coneixement de la diferència com a eix sobre el que reflexionar per aconseguir l'emergència de nous valors interculturals.

Salut a tots i fins a la propera.

No hay comentarios:

Publicar un comentario